fredag, mars 02, 2007

Norge er et lite land og VM på ski er ikke så stort som vi tror.
Norge er et lite land med få innbyggere. I henhold til en myte som i alle fall norske aviser og tv-selskaper bygger på, er alle nordmenn interessert i sport og om vinteren særlig nordiske grener som langrenn, kombinert og hopp. Det pågår for tiden VM på ski i Sapporo i Japan, et annet lite land, men med mange flere innbyggere enn Norge. I og med at de arrangerer et så viktig mesterskap på egen jord, skulle man tro at dette ble kommentert i nyhetene. Kollega Gitlestad (du finner link til hennes blogg på denne siden) hadde forventninger til dekningen av mesterskapet. Men en iherdig surfing på alle tilgjengelige tv-kanaler til tross, hun fant nesten ingenting om dette arrangementet.
Jeg kjenner meg igjen. Jeg hadde også en gang forventninger til å få oppleve OL og ski-VM fra TV stolen. De ble sjelden eller aldri infridd. Noen hopprenn fikk vi vel sett, kanskje og litt kombinert. Men langrenn var det tynt med. Resultatservisen har vel også alltid vært så som så sett med mine norske øyne. Det er ikke få liter adrenalin jeg har pumpet ut over "sjåvinistiske" japanske tv-kommentatorer som i en bisetning godt kunne nevne en japaner som tok 49. plass på 5 mila, men aldri klarte å fortelle om nordmenn som fikk gull, sølv og bronse.
Denne gangen skulle altså VM på ski arrangeres på japansk jord. Kanskje det da ville bli litt dekning. Jeg hadde ingen forventninger. Og ganske riktig. Det var ingenting å ha forventninger til. Vi fikk se et lite glimt fra åpningsseremonien. Man viste også et glimt fra hvordan man lempet snø inn i hallen i startområdet. Det sportslige vi fikk glede oss over var ei japansk jente som kapret 5. plassen i sprint for kvinner. Mer var det ikke. Reportasjen varte under 1 minutt. Litt underlig kanskje, for det er sikkert mange i Sapporo-området som er interessert i slik idrett. Men som sagt Japan er et lite land med mange innbyggere, og de fleste av dem bor ikke i Sapporo og vet knapt hva nordiske grener er. Media tar hensyn til flertallet og selvfølgelig der det er mest penger å hente. Det er større interesse for en treningsleir for profesjonelle baseballspillere enn nordeuropeere som siklende kaster seg over målstreken så snøføyka står, etter å gitt alt.
Er det noe feil med japanerne? Nei, ikke noe mer med dem enn andre. Vi må bare se sannheten i øynene. Norge er et lite land med få innbyggere, og det våre landsmenn kan hevde seg i har lite eller ingen interesse i den store sammenheng. Kanskje det gir oss et lite snev av ydmykhet noe som slett er så skadelig som en del forståsegpåere hevder. Kanskje vi kan få utvidet vår horisont.
Forøvrig er Grieg, Ibsen, Munch og AHA godt kjent her til lands, men de går ikke på ski.
Faksimile fra en Japans dagsavis. Det er en liten notis om Lars Berger som tok gull på 15 km i friteknikk. Dette var det eneste som var nevnt om VM i denne avisen så langt.