onsdag, februar 21, 2007

Valentindagen på japansk.





Valentindagen eller St. Valentine's Day, 14. februar, er noe forholdsvis nytt i norsk sammenheng. I andre land som England og USA derimot har denne dagen vært markert i mange år. Som de fleste sikkert vet er dette en dag da folk som er glad i hverandre gir uttrykk for dette ved å sende kort eller søtsaker til hverandre. Opprinnelsen til feiringen er noe uklar. Men den går tilbake til Rom i tidlig kristen tid. I følge en av legendene var Valentin en prest som tjenestegjorde i Rom på 200 tallet. Keiseren, Claudius II hadde besluttet at enslige menn var bedre egnet til soldattjeneste enn de som hadde familie. Følgelig forbød han unge menn å gifte seg. Valentin syntes dette var urimelig og trosset forbudet ved å vie par i all hemmelighet. Dette ble oppdaget etter hvert, og Valentin ble dømt til døden.
I følge en annen legende sies det at Valentin ble forelsket i ei ung jente mens han satt i fangenskap. Denne jenta som muligens skulle være fangevokterens datter, besøkte ham i fengselet. Før han døde hevdes det at han skrev et brev til henne og signerte det "fra din Valentin". Dette uttrykket brukes den dag i dag i forbindelse med valentinkort og brev.
Hva som er sant, er ikke godt å si, men det er forståelig at legender med et slikt romantisk skjær gjorde at St. Valentin i lang tid var blant de mest populære helgnene, særlig i England og Frankrike.
Her i Japan markeres også 14. februar. Markeringen har kommet i stand takket være sterke kommersielle interesser, og den har fått en egen japansk vri. I lang tid i forveien er det rigget til egne avdelinger i godteributikker, varemagasiner og supermarkeder. Det går hovedsakelig i sjokolade i forskjellige slags fasonger. Hjertformen er nok den mest framtredende. Så sant man setter sine bein i en butikk i ukene før, er det kul umulig å ikke legge merke til at det snart er tid for Valentindagen. I Japan er det bare jentene som gir gaver til guttene. Det trenger slett ikke være forbeholdt kjærester. Det er ikke uvanlig at kvinnelig ansatte i firmaer gir til mannlige kolleger. Noen steder forventes det også at det gis gaver til mannlige overordnede. Denne enveiskjøringen av gavestrømmen utlignes ved at man en måned seinere, nærmere bestemt 14. mars, den såkalte White Day, har en dag da guttene/mennene skal gi en gjengave til de jentene/kvinnene de har mottatt noe fra. Da skal det være noe mer solid og varig enn konfekt og sjokolade, og det bør helst glitre og skinne. Den dagen er det kanskje ingen ulempe om man ikke er så populær blant jentene? I alle fall ikke om man ser økonomisk på det.