Julen er over...men 3
KAKER I LANGE BANER.
Lukten av nybakte småkaker i de mange norske hjem, har alltid vært et sikkert tegn på at det snart er jul. Stikkordet har vært syv slag, syv slag småkaker som skulle legges pent i kakebokser og lagres på et trygt sted til høytiden var der. I det Straumske hjem her i Japan er også baking et sikkert tegn på at jula nærmer seg. I det hele tatt er kakene en viktig del av måten vi prøver å skape miljø på. De er faktisk også en viktig inntektskilde til basaren vi arrangerer hver høst. I motsetning til hjemme på berget er ikke småkaker det man setter mest pris på til jul her til lands. Når det er snakk om kaker til jul, så er det "kurisumasukeki", eller direkte oversatt til norsk, "julekake" japanere tenker på. Og med julekaka mener man ikke den typen gjærbakst fullt opp av rosiner, sukat og andre godsaker, som ligger et sted i gråsonen mellom kake og brød. Kurisumasukeki er kort og godt kake med krem...bløtkake rett og slett. Dette er ikke noe særegent fenomen for kirkene. Faktisk er det helt vanlig at familier markerer høytiden med å servere kremkake julaften, i alle fall så lenge ungene er små. Tar man en kikk inn i hvilket som helst bakeri rett oppunder jul står kakene utstilt på rekke og rad i vinduer og kjøledisker, dekorert etter alle kunstens regler. De er ikke altfor dyre heller. Kakene som serveres i kirken til jul er ikke kjøpt på bakeri. De er hjemmebakt... og hjemmepyntet. Og det er Dagny som står for den jobben. I store deler av desember går mikseren jevnt og trutt, og komfyren rekker knapt å bli kald fra den ene dagen til den neste. I forbindelse med konserten vi har før jul, skal det være kakeservering og kakesalg. Da bakes det også en del andre slag i tillegg til bløtkake. Under barnejulefesten og samlingsfesten på julekvelden er bløtkake en selvfølge. For de som ikke måtte like krem, og for variasjonens skyld blir det også satt fram sjokoladekake. Hver gang det skal serveres bløtkake betyr det lite nattesøvn og opp i otta for å pynte produktet. Krem, krem og atter krem. Det er ikke få butter med kremfløte som går med. Som andre teller sauer når de ikke får sove, teller kanskje Dagny bløtkaker, i alle fall rundt juletider.
KAKER I LANGE BANER.
Lukten av nybakte småkaker i de mange norske hjem, har alltid vært et sikkert tegn på at det snart er jul. Stikkordet har vært syv slag, syv slag småkaker som skulle legges pent i kakebokser og lagres på et trygt sted til høytiden var der. I det Straumske hjem her i Japan er også baking et sikkert tegn på at jula nærmer seg. I det hele tatt er kakene en viktig del av måten vi prøver å skape miljø på. De er faktisk også en viktig inntektskilde til basaren vi arrangerer hver høst. I motsetning til hjemme på berget er ikke småkaker det man setter mest pris på til jul her til lands. Når det er snakk om kaker til jul, så er det "kurisumasukeki", eller direkte oversatt til norsk, "julekake" japanere tenker på. Og med julekaka mener man ikke den typen gjærbakst fullt opp av rosiner, sukat og andre godsaker, som ligger et sted i gråsonen mellom kake og brød. Kurisumasukeki er kort og godt kake med krem...bløtkake rett og slett. Dette er ikke noe særegent fenomen for kirkene. Faktisk er det helt vanlig at familier markerer høytiden med å servere kremkake julaften, i alle fall så lenge ungene er små. Tar man en kikk inn i hvilket som helst bakeri rett oppunder jul står kakene utstilt på rekke og rad i vinduer og kjøledisker, dekorert etter alle kunstens regler. De er ikke altfor dyre heller. Kakene som serveres i kirken til jul er ikke kjøpt på bakeri. De er hjemmebakt... og hjemmepyntet. Og det er Dagny som står for den jobben. I store deler av desember går mikseren jevnt og trutt, og komfyren rekker knapt å bli kald fra den ene dagen til den neste. I forbindelse med konserten vi har før jul, skal det være kakeservering og kakesalg. Da bakes det også en del andre slag i tillegg til bløtkake. Under barnejulefesten og samlingsfesten på julekvelden er bløtkake en selvfølge. For de som ikke måtte like krem, og for variasjonens skyld blir det også satt fram sjokoladekake. Hver gang det skal serveres bløtkake betyr det lite nattesøvn og opp i otta for å pynte produktet. Krem, krem og atter krem. Det er ikke få butter med kremfløte som går med. Som andre teller sauer når de ikke får sove, teller kanskje Dagny bløtkaker, i alle fall rundt juletider.
Bilder:
Øverst: Kakesalget under basaren høsten 2006
Nederst: Kakebordet under julefesten 2006
0 Comments:
Legg inn en kommentar
<< Home