lørdag, mai 28, 2011

RASTEPLASSEN


Det er onsdag ettermiddag. Rundt bordet sitter 10-15 menn og en og annen dame, de fleste godt voksne, og spiser karri og ris. Praten går fritt og uhemmet. Noen har mer på hjertet en andre. Enkelte har ikke hatt noen å snakke med på en uke og tar igjen det forsømte. Stedet er kirkesalen til Mukonoso menighet. Anledningen er noe vi har kalt Kyukeijo, oversatt til norsk blir det nærmeste vi kommer "Rasteplassen". Fra september 2010 av bestemte menigheten seg for å åpne opp kirkedørene en ettermiddag i uka og servere et måltid varm mat til hjemløse og andre som sitter litt trangt i det økonomisk. Fire år tidligere vi blitt med på et opplegg med utdeling av mat til hjemløse i samarbeid med noen kirker i nærområdet. Hver menighet har ansvar for en søndag i måneden. Maten, ris formet som boller, blir laget i kirken for så å bli fraktet med bil til stedet hvor de som ønsker, kan komme og hente den. Om vinteren kokes det varmt vann til nudelsuppe som serveres i tillegg til risboller.

Etter hvert var det noen i menigheten som fikk lyst til å gå et steg videre og åpne kirken en gang i uka, slik at folk kunne sitte ned og nyte et varmt måltid i litt mer hyggelige omgivelser. Vinteren i Japan er kald og sommeren er varm, og mange av de hjemløse har bare pappesker, plastpressening og hva ellers de måtte kunne skaffe, til tak over hodet. Tanken var å la dem sitte inne i varmen om vinteren og i et rom avkjølt med aircondition om sommeren. Ideen fikk en heller lunken mottagelse til å begynne med. Men som så mange andre ideer, begynte denne også å spire, og endelig altså ble den virkeliggjort i fjor.

Hver onsdag ettermiddag fra 2 til 5 dukker det opp mellom 15-20 menn og noen få kvinner til et måltid varm mat, kaffe og litt snack. Noen har gitt uttrykk for at det ikke bare er maten som teller, men at de kan sitte ned å spise den i fellesskap med andre. Det er stort sett menighetens kvinner som steller i stand. Penger til mat får vi gjennom frivillige gaver både fra menighetens egne og folk utenfra.

Vi har ingen andakt under arrangementet. Vi setter ikke det å høre på en preken som betingelse for at folk skal få et måltid mat. Men i og med at arenaen er en kirke, hender det ofte at samtalen streifer inn på trosspørsmål. Altertavla i kirken med motiv fra Jesus og røveren på korset har vært mye brukt for å illustrere hva kristendom egentlig er. Noen har villet ha nytestamenter, og noen har fått med seg bibelen i tegneseriformat (Manga Messiah). Noen få har til og med vært innom gudstjenesten på søndag formiddag.

Med dette tiltaket føler vi at diakoni har fått en større plass i menighetens virksomhet. Forkynnelsen av Guds omsorg og kjærlighet skjer like mye med hendene og beina som med munnen. Vi har lett for å bli en verbal kirke. Det sies at Frans av Assisi en gang skal ha uttrykt:"Forkynn evangeliet, om nødvendig med ord!"


Begge bildene over er av utdeling av mat


Altertavla Mukonoso kirke