onsdag, juli 21, 2010

Sommerhilsen.

Sist lørdag var regntida offisielt over. Nå er det ikke alltid at denne tida på året lever opp til navnet. Men i år har den gjort det så det monner. Vi kan ikke huske at det har bøtta ned så mye siden vi kom ut første gangen i 1980. Her i området har det ikke skapt andre problemer enn at folk har vært nødt til alltid å ha paraplyen i berdskap når de har gått ut. Men andre steder i landet har det vært flom som desverre har tatt liv og forvoldt store materielle skader.
En fordel med alt nedbøren er det at "markens grøde" trives og vannmagasinene er fulle. Asagaoen (en slyngplante som vi ikke helt vet om det finnes noe norsk navn på) dekker snart store deler av vest-veggen og har begynt å sno seg rundt hjørnet for dekke til der også.
I dag skriver vi 22 juli. Temperaturen beveger seg rundt 35 grader i skyggen på dagtid og ikke særlig lavere enn 28 om natta. Svetten renner i strie strømmer nedover kroppen. En blir aldri helt tørr. Om morgenen er det en stor mørk flekk av fukt på puta der hodet har ligget. Det går med noen liter drikke pr dag for å kompensere for væsketapet. Når det skal skrives noe av omfang, gjør varmen det heller kjelkete. Hånda er så fuktig av svette at håndbaken kleber seg til papiret og drar det med seg. For å bøte på problemet har jeg konstruert en såkalt skrivesokk. Det er en vanlig sokk der tåpartiet er klippet av. Denne trer jeg på hånda slik at huden ikke kommer direkte i kontakt med papiret. Det høres tullete ut, men det fungerer.
Varmen til tross, vi har det greitt. Vi sliter mer med vinteren her ute. Det verste som kan sies om sommervarmen for vårt vedkommende er at alle airconditon anleggene skrus på for fullt. Togene er verst. Når en går inn, er det som om en klam hånd tar tar et hardt grep rundt strupen på en, og når en etter en stund går av, da er det som man får en skikkelig dunk i trynet av varmen som slår mot en.
Skoler og barnehager har fri for sommeren. Får håpe at ungene får litt tid til å bruke fritiden slik de selv ønsker det i stedet for å tilfredsstille ønskene fra ambisiøse foresatte. Desverre er det mye organisert aktivitet i forbindelse med skolene selv om det offisielt sett er ferie.
Asagao
J.O. Straumes skrivesokk i aksjon.