torsdag, juli 11, 2013

Regntiden er over.

Vi skriver 11. juli. På tirsdag var regntida offisielt over her hos oss. Den begynte 10 dager tidligere enn normalt og var over vel en uke før den skulle. Med ordet regntid ser en for seg skybrudd av uante dimensjoner. Vel  kan det komme kraftige regnskyll, men først og fremst kjennetegnes denne perioden med ekstremt fuktig luft. Den er så tjukk at en kan skjære den med kniv. Nå er luftfuktigheten en del lavere, men temperaturen har steget i snitt til rundt 35 grader i skyggen på dagtid. Om kvelden når vi legger oss viser gradestokken rundt 28 grader. Et annet kjennetegn på at regntida er over er sangsikadene  (semi på japansk) som  bokstavelig talt har krøpet ut av sitt gode skinn for å nyte livet noen korte timer før de dør.  Tidligere hørte vi ikke så mye til disse skapningene her i lavlandet, men de siste årene er det blitt så mange at vi nesten kan snakke om en invasjon. Når vi går forbi parker, der det er mange trær, er det nesten ikke ørens lyd å få. "Musikken" den spiller får den fram ved å vibrere med bakkroppen. Lyden er ikke ulik gresshoppens, bare mange ganger sterkere. Men bortsett fra det å herje med trommehinnene våre ser det ikke ut til at den gjør noen skade som f.eks. gresshoppesvermer som snauspiser nesten alt de kommer over.
Ellers har "asagaeon" en klatre/slyngplante begynt å blomstre. Det japanske navnet som betyr morgenfjes ( på engelsk heter den for øvrig "Morning Glory") er ikke gitt uten grunn. Om morgenen springer det ut store klokke formede blomster (vår asagao har blå blomster). Om ettermiddagen lukker de seg, blir blassere i fargen for så neste dag å falle av. Når vi kommer tilbake om høsten har den vokst så mye at vinduene på to av rommene i førsteetasje er helt tildekket av store grønne blader. Da trenger vi faktisk talt ikke å trekke for gardinene.

Om fem dager setter vi oss på flyet med kurs for Norge. Vi ser fram til et lite sceneskifte og håper på godt og tjenlig vær.
God sommer!

Hilsen Dagny og John Olav. 

En sangsikade har krøpet ut av sitt gode skinn.

 

Asagao, Morgenfjes, Morning Glory