tirsdag, april 29, 2008

IKEA i Kobe…
IKEA butikker har spredt seg ut over store deler av verden. Den 14. i denne måneden ble et nytt utsalg åpnet på Port Island i Kobe. Med en fridag i lommen og ingen bestemte planer for dagen, satte jeg meg på toget for å ta denne nye herligheten innen interiørbransjen nærmere i øyesyn. Port Island er en av de flere kunstige øyene som er blitt anlagt rett utenfor havna i Kobe. Adkomsten er en opplevelse i seg selv. Togene som tar seg av brorparten av passasjertrafikken til og fra fastlandet, er førerløse. Alt er styrt med data. I stedet for hjul av stål, går de på gummihjul. Landskapet som møter en, er også nokså spesielt. Alt er organisert og strømlinjeformet som det var tatt ut av en fremtidsroman. Det hadde nok blitt veldig sterilt hadde det ikke vært for en del parkområder som er plassert som grønne lunger mellom høyblokker og gater. Det er vanskelig å forestille seg at dette en gang var sjø. Men altså, ved hjelp av tid, tålmodighet og svære maskiner har de fraktet hele fjell i bitevis fra området nord for byen ut i havnebassenget.
Men tilbake til vår svenske ”venn”. Det var ingen problem med å finne fram til målet for turen. Stasjonen jeg gikk av på, het Minami Koen, som betyr noe sånt som Søndre Park. I en parentes etter navnet stod det skrevet: ”IKEA mae” som betyr noe sånt som ”Ved IKEA” . Varekjeden har tydelig lagt en god del penger i reklame. Minst et av togsettene var malt over det hele med firmaets logo og bilder som viste hva de solgte, og innvendig var setene trukket med stoff i beste IKEA-stil. Stasjonen vi gikk av på, var også dekorert med bilder og motiver fra nabolandet( Norges) i øst. Her skulle det ikke være noen tvil om hva som ventet en.
Å gå på et slikt sted på en offentlig fridag er aldri smart i Japan. Når det i tillegg ikke er mer enn 2 uker siden åpningen er det for toskeskap å regne. Foran inngangen stod det en tilsynelatende endeløs kø av folk som hadde samme planer som jeg. Normalt sett har jeg ikke tålmodighet til å vente så lenge bare for å komme inn i en butikk, men i og med at jeg hadde reist et stykke for å komme dit, lot jeg det stå til. Det tok nærmere 50 minutter fra jeg stilte meg opp i køen til jeg kom inn gjennom inngangsdøren. Det var varmt, og betjeningen hadde vært så ”omsorgsfulle” at de delte ut en flaske vann til alle.
Jeg gikk like tomhendt ut av butikken som da jeg gikk inn. Inntrykket jeg satt igjen med var: Det er ingen forskjell på IKEA i Japan og i Norge/Sverige, bortsett da fra tekstingen. Den er på japansk.
Banelegemet for toget ut til Port Island

IKEA-interiør inne på toget

Fremtidsby?

Dette var en gang bare sjø.

Stasjonsnavn.

Ingen tvil hvor en er kommet.

Mens vi ventet i 50 minutter på å komme inn kunne vi nyte plakaten med svenske kjøttbullar.

2 Comments:

Blogger OJM said...

Kjære John Olav.
Dette var festlig å lese - ser det levende for meg. Toget så forresten trivelig ut ...
Dette minner litt om Universal Studios - togene bærer preg av hvor du skal. Vi var der påsken 2004. Falt meg ikke inn å ta turen der en gang til ...
Men til SkyBuilding i Osaka gikk jeg. Det var flott - jeg kom dit før menneskefloden kom. De møtte jeg på veien ut av bygget ...

Hils Dagny - veldig flott med matutdelingen. Leste også den epistel i dag...

Lykke til med alt!

Vennlig hilsen Ole Johnny

2:10 a.m.  
Blogger ÅseSkiftun said...

Ja, eg ser og dette levande for meg, og gler meg over at dei lengste køane eg møter og laurdagshandelen på Prix - synes desse er ille. Flott gudsteneste 1. pinsedag, det var inspirerande! De jobbar godt!! Både med grill og menighet!

2:47 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home