onsdag, april 25, 2007

To årsdag for togulykken i Amagasaki.


Det var seint på ettermiddagen mandag 25 april. Vi hadde nettopp kommet hjem etter en tur i en av åsene ikke langt unna der vi bor. Da ringte telefonen. Det var en av våre misjonærkolleger som var i den andre enden av tråden: "Er dere ok? Det har vært en togulykke i Amagasaki. Mange er omkommet. Vi har prøvd å få tak i dere i timesvis uten å ha lykkes." (Klokken 11 samme kveld ringte de også fra den norske ambassaden i Tokyo for å høre om alt var i orden.)
Nyhetene gav oss litt av et sjokk. En så stor ulykke i den byen vi bodde i. Ulykkesstedet lå, fant vi ut seinere, bare en 10 minutters sykkeltur fra oss. Det var en stor ulykke. Tallet på omkomne kom til slutt opp i 107. Det var like etter morgenrushet. Et forstadstog hadde hatt for stor fart i en kurve og hadde avsporet. De to første vognene hadde brast rett inn i en boligblokk. Foranledningen er tragisk. Togføreren som var en ung mann på bare 23 år, hadde tydeligvis vært stresset. Like før ulykken hadde han ikke klart å stanse skikkelig på en stasjon. Han hadde vært nødt til å rygge tilbake slik at folk kunne komme av og på. Det hadde kostet 90 sekunder i forhold til oppsatt timeplan som var svært stram. Med den enorme trafikktettheten så ville denne lille forsinkelsen få konsekvenser for andre tog. Kravet til punktlighet er strengt. Det er ingen kjære mor dersom dette ikke innfris av de ansatte. Dette visste den unge tøgføreren. I et forsøk på å ta igjen forsinkelsen hadde han gitt på. Det viste seg å være skjebnesvangert.
I ettertid ble det skikkelig oppvask. Selskapet fikk på pukkelen for måten de presset sine ansatte på. Mange av topplederne måtte gå i canossagang til pårørende og beklage det som hadde hendt.
I dag er det nøyaktig to år siden. Det har gjort noe med folk. Hele tiden etter hendelsen har vi sett at mange vegrer seg for å sitte i de fremste vognene. Det er påfallende færre passasjerer der enn i de øvrige vognene.
For ikke lenge siden hadde jeg en tur til stedet der ulykken skjedde. Boliggblokka står der fremdeles. Den bærer tydelige merker av at noe har støtt inn i den. Det bor ikke folk i den lenger. Togselskapet har kjøpt den opp. Kanskje vil den bli revet.
Boligblokka som de to fremste vognene braste inn i.De to øverste bildene er hentet fra websiden: http://www.answers.com/topic/amagasaki-rail-crash